Lofotens gamle fjell

Lofotens gamle fjell

reinebringen-lofoten

Fjell i Lofoten… smak på det… tre ord som hører sammen! Lofoten er fantastisk på mange måter, men det kanskje mest fascinerende med denne delen av vårt deilige land er de majestetiske fjellene vi finner her. Disse har etter hvert blitt kjent over hele verden og er yndede turistmål for mennesker som er ute etter å oppleve det helt spesielle – og kanskje føle seg litt unge igjen!

Det er altså i den nordlige delen av Norges land man finner de eldste fjellene her til lands, men Lofoten er ikke de eldste – men nokså gamle uansett. De har begeistret geologiske miljøer i landet i en årrekke og det er ikke så rart!

Det er utrolig spesielt å tenke på hvordan Norge har blitt som det er og hvordan landskapet har former seg gjennom milliarder av år. Som kjent stiger fjellene i Lofoten rett opp av havet og ser med det vanvittig ekstreme ut. Det er både skarpe og bratte, og årsaken til at de har blitt slik er enkelt og greit at de slapp unna kreftene som innlandsisen var i besittelse av. Isen filte over Norge og gjorde både fjellsidene og toppene slakere, men dette var altså ikke tilfellet med Lofoten. Lofoten var ikke dekket av denne isen, men til gjengjeld har ‘små’ isbreer fungert som gravemaskiner i landskapet og har gjort fjellsidene brattere og toppene spissere!

Fjellene i Lofoten er utrolig gamle og vi snakker da om 2,85 milliarder år gamle! Fjellkjeder som Himalaya blir derfor som småunger å regne med sine knappe 50 millioner år! Hvis du vil ha enda eldre fjell må du nok enda lengre nord, og da til Finnmark og mot russergrensen.

Dette landskapet er selve urlandskapet i Norge og er 2,5 milliarder år gammelt. Det eldste fjellet heter Humpen og det finner du i Jardfjord i Kirkenes og ble dannet for 2,9 milliarder år siden. Fjellet har imidlertid blitt slitt ned etter at det lå flere kilometer med fjell over den toppen vi ser i dag. Dette har ført til at humpegneisen som ble dannet langt under overflate i dag har kommet frem.

Hva er det egentlig ikke å elske med Nord-Norge?!


Comments are closed.