Lofoten må berges

Lofoten må berges

Artikkel sponset av STK Finans.
Telt kirkegård Lofoten
Lofoten har problemer med ‘peoples pollution’ og klarer ikke ta unna mennesker, søppel eller avføring. Telt på kirkegårder blir mer og mer vanlig.

Det har vært skrevet opp og i mente om Lofoten og den fantastiske naturen, dype fjordene, høye fjellene, idylliske fiskeværene, og gud vet hva, som venter på de heldige folkene som velger å legge turen dit.

Ja, det er vel og bra i Lofoten, men på sommerstid er det nesten slik at vi anbefaler deg som virkelig er interessert i Lofoten å ligge langt unna – for det begynner faktisk å bli verre å verre der ute nå, men det har du kanskje fått med deg. Hvis ikke skal vi gi deg en liten innføring i hva som nå er problemet.

For å si det kort og fyndig: Lofoten har blitt overbefolket i sommersesongen og har med dét mistet en god del av sjarmen sin. Dette er enkelt forklart, og vi skal gå dypere inn i materien videre i artikkelen. Èn ting er i alle fall sikkert: det må forandringer til, og de må skje forholdsvis kjapt.

Ønsker du å oppleve Lofoten er det ingen tvil om at det er våren og høsten som gjelder. Lei en rorbu i en ukes tid og vi kan love deg en annerledes opplevelse enn hva du får om sommeren. Hvis du synes det er kostbart er det ingenting i veien for at du kan skaffe deg råd til dette på andre måter: vi kan for eksempel på det sterkeste peke på STK Finans som en god kilde. (Representativt låneeksempel: eff.rente 17,89%, 65.000 o/5 år, etabl.geb. 900, totalt 96.030.)

Fra et lite eventyr til et folkekaos

Det er altså snakk om at Lofoten overbefolkes i sommersesongen og for de som ikke har vært der i denne perioden kan dette egentlig vanskelig forklares. Mengden med turister som legger veien utover det storslåtte hav- og fjellandskapet er enormt – faktisk så massivt at det ikke lar seg fatte!

Trafikk Lofoten
Trafikkbelastningen langs veiene i Lofoten om sommeren er enorm!

Antallet bobiler, vogner og biler som legger veien utover kysteventyret langs smale E10 veier er av et sånn format at Lofoten nå har store problemer med å ta unna det trykket som kommer – og som øker for hver eneste sesong. Ruskeværet som ofte regjerer i området ser heller ikke ut til å spille noen rolle. De som kommer tar veien dit for opplevelsens skyld og da er faktisk været en del av totalpakken. Godt vær er egentlig bare en bonus, og dermed er det egentlig ingenting som begrenser hvor mange som kan legge turen utover.

Undertegnede var på sensommeren i fjor en tur ute i Henningsvær og selv om trykket da hadde avtatt kom det busslast på busslast med turister, samt at parkeringsplassene langs veien utover til tettstedet var fylt opp med bobiler og telt. I tillegg er det en stor parkeringsplass ved innkjøringen til Henningsvær hvor massevis av bobiler og turistbusser parkerer. Et av de største problemene akkurat dér er at det for eksempel ikke går an å tømme avfall fra bobiler og campingvogner, og dermed brukes de offentlige toalettene til akkurat dét, og det sier seg selv at det ikke fremstår som særlig lekkert på noen måte.

For å si det slik: nordlendinger som ønsker å dra til Lofoten venter i stor grad til sommeren er over – det er rett og slett ikke spesielt hyggelig der. Turistnæringen går så det suser, ja, men det er ingen tvil i våre øyne – Lofoten er i ferd med å drukne i turisme, og vi kan ikke i vår villeste fantasi innbille oss at dette er noe hyggelig sted å være på denne årstiden.

Problemer med forurensning og avføring!

Med en enorm tilstrømming av turister følger det også en rekke uønskede problemer. Det er ingen rak vei til himmels, og selv om det er mange positive aspekter ved turismen så følger det naturligvis også mange negative ting – og det er disse tingene som er i ferd med å ødelegge Lofoten slik som vi kjenner regionen.

Forsøpling Lofoten
Forsøplingen i Lofoten begynner å bli påfallende.

Faktum er: i løpet av de siste årene har Lofoten hatt godt over 1 million turister, og hvis du vet hvor sårbart og lite landskapet der egentlig er så vil du skjønne hvilken belastning dette utgjør. Med en total innbyggermasse på litt over 24.000 mennesker så er det ikke vanskelig å forstå at 1 million turister i løpet av få år skaper et enormt press som nærmiljøet og miljøet forøvrig ikke er rustet til å håndtere.

Det har kort og godt ført til flere uheldige utviklinger som blant annet at turister setter opp telt på kirkegårder (!) – noe som visstnok ikke er noe uvanlig fenomen å oppleve blant lokalbefolkningen. Hvis du vil lese mer om denne saken kan vi anbefale denne på det sterkeste.

Folket i Lofoten er derfor bekymret for at manglende fasiliteter vil ødelegge for reiselivet, og det er ikke vanskelig å forstå dem i det hele tatt. En plass som heter Gandalfveggen ved Henningsvær er et populært reisemål blant klatreentusiaster, og klatreentusiastene er blant verstingene når det kommer til forsøpling og annet griseri i naturen. Det er dårlige toalettfasiliteter, om noen i det hele tatt, i dette området, og derfor bruker man skogen til å gjøre fra seg. Dette har ført til at den aktuelle skogen har fått det lite tiltalende navnet ‘Forest of Shit’. Det sier kanskje det aller meste om hvilke forhold som gjelder der.

Et godt rykte kan fort rives ned

Lofoten har sakte men sikkert opparbeidet seg et meget godt rykte blant turister over hele verden, men som kjent er et godt rykte fort gjort å rive ned. Dette kan fort bli tilfellet hvis utviklingen fortsetter slik den for øyeblikket er i ferd med å gjøre. Det må på plass offentlige toaletter i stort monn som må tømmes ofte, og i tillegg er det nødt til å legges til rette for at turister kan kvitte seg med søppel. Det høres veldig enkelt ut, men som i alle slike tilfeller står det på pengene. I de samfunnene som finnes i Lofoten som er så små, sier det seg selv at man ikke har økonomi til å klare å gjennomføre og vedlikeholde slike tiltak. Det bor tross alt bare 24.000 mennesker der, men når dette antallet mangedobler seg i sommermånedene er øyriket rett og slett ikke rustet til å håndtere den store økningen i populasjonen.

Enkelt forklart: Lofoten har pengene til å opprettholde et servicetilbud til sine innbyggere – ikke til 200.000 tilstrømmende!

Hva kan man gjøre?

Etter tidenes turistsesonger har både kommuner og reiselivsnæringen sett at regionen ikke kan håndtere de utfordringen den store tilstrømmingen av turister medfører. Man har hatt et ønske om å innføre en turistskatt, men dette har regjeringen sagt nei til. Inntektene man får i Lofoten og som man skatter av går til statskassen, og deretter får man tilbake penger basert på antall innbyggere. Dette regnestykket går naturligvis ikke opp med tanke på den enorme tilstrømmingen i sommermånedene – og forsåvidt året eller også.

En turistskatt er vanlig i storbyer i Europa og i flere land, blant annet Kroatia, og dette kan innføres via bompenger eller ved å legge til en ekstra kostnad på hotellplasser, campingplasser etc.

Lofoten er et av verdens vakreste steder, men er nå i ferd med å forsøples og ødelegges på grunn av manglende fasiliteter og en stadig voksende turisttilstrømming. Begrepet som brukes er visstnok ‘people pollution’, og det kommer garantert ikke til å bli bedre fremover.

Noen må ta grep og gjøre noe nå – om ikke annet må lokalsamfunnet og de bedriftene som nyter godt av veksten prøve å få til noe i sitt nærmiljø!

I mellomtiden kan vi drømme oss litt bort til det rene Lofoten – mesterlig portrettert av Nikolai Walther Wilhelmsen i Norge Foto.

NORWAY in 4K – The Arctic Winter from Norge Foto on Vimeo.


Comments are closed.