En reise tilbake i tid

En reise tilbake i tid

Lofoten er et geografisk avgrenset område som har en rik historie å se tilbake på og som har vært viktig for kystfolket i langsommelig tid. Årsaken til dette er naturligvis det svært viktige lofotfisket som har pågått hver eneste vinter i en årrekke.

Skreiens vandring inn i nordnorske fjorder har vært et særdeles viktig næringsgrunnlag for kystfiskere i massevis av år, og hvert eneste år har det bugnet av fiskebåter i havområdene i Lofoten. Fisket har gjennomgått store forandringer i årenes løp og det er ganske fantastisk å tenke på at folk fra for eksempel sør i Helgeland tøffet oppover til Lofoten i små båter med små motorer i et alt annet enn vennlig vær tidlig i forrige århundre.

Det var utvilsomt et tøft liv som ble levd før i tiden, og det er vel liten tvil om at forholdene for mennesker her til lands har blitt betydelig bedre nå enn hva det var den gang da.

Tror du egentlig at det er noen som lengter tilbake til den gangen da tidene var litt enklere? Tror du at noen faktisk kunne tenke seg å gå i banken for å betale regningene sine eller få lønnen sin i neven på arbeidsplassen? Man kan nok saktens romantisere seg tilbake i tid, det er det nok mange som gjør, men livet som ble levd da var nok betydelig hardere enn hva man liker å drømme om.

Vi har det godt i Norge i dag, og det skal vi være glade for. Da oljen ble funnet begynte velferdstilbudet vårt å stige betydelige og i dag sitter vi med rettigheter som mennesker over hele verden kan misunne oss, og dette er det viktig at vi husker på. Vi tar kanskje ting for gitt her til lands, men det er essensielt at vi husker på hvor vi var for bare 100 år siden.


Comments are closed.