Bevaring av Norge

Bevaring av Norge

Norge er et land som har rike tradisjoner innenfor noen få felter, og det er viktig at disse tradisjonene tas vare på. Nå snakker vi ikke her om tradisjoner i form av handlinger, men tradisjoner i form av forskjellige byggverk. De kanskje mest spesielle stedene finner vi her i Lofoten og det er en glede å se at enkelte av de gamle og tradisjonelle fiskeværene har blitt tatt vare på.

Det samme kan man ikke si om kirkebyggene rundt om i landet som i stor grad sliter med vedlikeholdet og som faktisk må refinansiere gjeld for å holde det gående. Men tilbake til Lofoten: Lofoten har en lang historie og har vært viktig for hele kyst-Norge i en årrekke, og årsaken til det har vært det livsviktige Lofotfisket hver vinter. Gamle som unge strømmet til det fiskerike havområdet for å nyte godt av den nærmest uttømmelige ressursen som den gyteklare skreien representerte.

I den forbindelse oppsto de mange fiskeværene rundt omkring og disse vokste opp langs hele Vestvågøy og Lofoten forøvrig. Rorbuene var plutselig et begrep som var synonymt med områdene og disse legendariske byggene har fått en utrolig oppsving om overnattingssteder i moderne tid.

Ett av de flotteste anleggene som har blitt bevart er ulidelige vakre Nusfjord, og hvis du ønsker å oppleve litt av det ekte Lofoten er dette et naturlig valg. Her kan man leie seg inn på flotte rorbuer og besøke landhandelen som også er bevart. Man kan spise deilig middag i den maritime restauranten, og det hele er rett og slett utrolig flott! Det er et privat initiativ som har restaurert hele området, og du finner Nusfjord på øya Flakstad i Lofoten. Det er det eldste og best bevarte fiskeværet i Norge og det har vært bedrevet fiske der helt siden midten av 1800-tallet.

Er det rart at man blir forelsket i plasser som dette?


Comments are closed.